روغن کنجد چه تاثیری بر روی زیبایی پوست دارد

روغن کنجد چه تاثیری بر روی زیبایی پوست دارد

روغن کنجد از دانه های گیاه کنجد گرفته می شود. این گیاه بومی شرق آفریقا و هند است و در حال حاضر در بسیاری از کشورهای دنیا از جمله ایران رشد می کند. روغن کنجد به دلیل داشتن طعم دلپذیر و مقادیر بالای چربی های تک و چند غیر اشباع، یکی از محبوب ترین روغن ها برای پخت و پز است. در ادامه با خواص مفید این دانه روغنی برای پوست آشنا خواهید شد.

مزایای استفاده از روغن کنجد بر روی پوست

روغن کنجد دارای خواص زیر است که با آنها می تواند به پوست شما کمک کند:

  • آنتی اکسیدانی: روغن کنجد دارای خواص آنتی اکسیدانی است و می تواند با رادیکال های آزاد و یا مولکول های ناپایدار که می توانند به پوست آسیب برسانند آسیب مقابله کند.
  • ضد میکروبی: روغن کنجد می تواند رشد میکروارگانیسم های مضر را متوقف کند و آنها را از بین ببرد.
  • ضد التهابی: روغن کنجد می تواند التهاب و تورم را کاهش دهد.

روغن کنجد در مقیاس کمدوژنیک(غیر مولد جوش) نیز از درجه متوسطی برخوردار است. این بانک اطلاعاتی غیر رسمی، با توجه به خاصیت انسداد منافذ،  روغن و کره های مختلفی را دسته بندی کرده است. این دسته بندی از صفر تا پنج است. امتیاز صفر به معنای آن است که یک محصول روغنی نمی تواند منافذ پوست شما را مسدود کند، در حالیکه رتبه پنج منافذ پوست را مسدود می کند. در مطالعه ای که در سال 1989 در مجله the Society of Cosmetic Chemists به چاپ رسید، نتایج نشان داد که روغن کنجد تصفیه شده دارای رتبه کمدوژنیک یک و روغن کنجد تصفیه شده دارای رتبه سه است. روغن های غیر کمدوژنیک مانند کنجد، گزینه های خوبی برای بسیاری از پوست ها هستند.

از آنجا که روغن های غیر کمدوژنیک، منافذ پوست را مسدود نمی کنند، روغن کنجد ممکن است روی پوست های مستعد آکنه به خوبی مورد استفاده قرار گیرد و همچنین خواص ضد التهابی کنجد نیز می تواند به مقابله با الکنه بپردازد. مطالعات مربوط به فواید استفاده از روغن کنجد در مراقبت های پوستی محدود می باشد ولی در مورد خصوصیات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی آن مصالعاتی صورت گرفته است:

  • در یک مطالعه حیوانی در سال 2005، نتایج نشان داد، استفاده موضعی از روغن کنجد می تواند استرس اکسیداتیو را کاهش دهد، که منجر به آسیب سلول یا بافت می شود.
  • در یک مطالعه که بر روی موجودات آزمایشگاهی صورت گرفت، نتایج نشان داد، استفاده موضعی از روغن کنجد برای بهبود زخم سوختگی درجه دوم مفید است.
  • در یک مطالعه پژوهشگران دریافتند که استفاده از روغن کنجد همراه با ماساژ، سبب کاهش چشمگیر درد ناشی از تروما در اندام بیماران بستری در اورژانس می شود.

روغن کنجد چه مواد مغذی دارد؟

روغن کنجد حاوی ویتامین E است که می تواند به محافظت از سلول های پوست در برابر صدمات ناشی از عوامل محیطی مانند اشعه ماوراء بنفش، آلودگی و سموم کمک کند. روغن کنجد همچنین حاوی چندین ترکیب فنلی است که به آن خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی می دهد. این ترکیبات عبارتند از:

  • توکوفرول(tocopherol)
  • پینورسینول(pinoresinol)
  • سسامین(sesamin)
  • سزامولین(sesamolin)
  • سسامینول(sesaminol)
  • سسامول(sesamol)

همچنین حاوی چندین اسید چرب ضروری است. این اسیدها، مرطوب کننده های موثری هستند که می توانند به آبرسانی، انعطاف پذیری و نرمی پوست کمک کنند.

  • اولئیک اسید
  • پالمیتیک اسید
  • استئاریک اسید
  • لینولئیک اسید

آیا استفاده از روغن کنجد بر روی پوست بی خطر است؟

روغن کنجد برای استفاده بیشتر افراد بی خطر است. از آنجا که هر ماده ای می تواند تاثیر جانبی ایجاد کند، بخصوص اگر پوست حساس دارید. بهتر است قبل از استفاده با پزشک متخصص مشورت کنید یا تست پچ را انجام دهید.برای انجام این تست مراحل زیر را انجام دهید:

  • قسمت بالایی بازو، نزدیک آرنج خود را بشویید و خشک کنید.
  • مقدار کمی روغن کنجد را با یک پنبه تمیز به منطقه مورد نظر بمالید.
  • به مدت 24 ساعت روی آن را با یک پد گازی بپوشانید.
  • اگر احساس سوزش یا خارش دارید، پد را جدا کنید، محل آن را بشویید و استفاده از روغن را قطع کنید.
  • اگر مشکلی ایجاد نشد، پد را به مدت 24 ساعت کامل بگذارید و سپس آن را بردارید.
  • اگر پوست شما به نظر تمیز می رسد، احتمالا به روغن حساسیت ندارید و می توانید از آن بر روی پوست خود استفاده کنید.

چگونه استفاده کنیم؟

روغن کنجد یک روغن ضروری یا اساسی نیست، بنابراین نیازی نیست قبل از استفاده رقیق شود. سعی کنید روغن کنجدی را تهیه کنید که عاری از مواد تشکیل دهنده شیمیایی باشد. برای ماساژ و مربوط کنندگی پوست می توانید به صورت آزادانه روغن را بر روی پوست خود استفاده کنید. اگر از روغن کنجد برای رفع جوش های پوستی یا آکنه استفاده می کنید، حتما از پنبه برای استعمال روغن روی پوست آسیب دیده استفاده کنید. و اجازه دهید یک شب روغن بر روی پوست قرار بگیرد. می توانید برای تاثیر بهتر و بیشتر، قبل از استفاده از روغن، ابتدا پوست خود را لایه برداری کنید تا پوست های مرده از آن جدا شود و روغن راحت تر جذب پوست شود.

کاربردهای دیگر روغن کنجد چیست؟

از روغن کنجد می توان در موارد زیر استفاده کرد:

  • آشپزی: روغن کنجد برای استفاده به عنوان روغن سرخ کردنی و همچنین استفاده در سالاد بسیار عالی است. مطالعات نشان می دهد که این روغن می تواند سبب کاهش کلسترول و التهاب شود. همچنین می تواند به کاهش فشار خون کمک کند.
  • استفاده به عنوان دهانشویه: خصوصیات ضد باکتریایی کنجد آن را به یک شستشو دهنده خوب برای دهان تبدیل می کند.
  • درمان یبوست: شواهد نشان می دهد، روغن کنجد رقیق شده می تواند به تسکین یبوست کمک کند.
  • تغذیه پوست و مو: روغن زیتون می تواند به تغذیه مو کمک کند. می توانید مقداری روغن زیتون را بر روی موهای خود ریخته و ماساژ دهید. سعی کنید حداقل یک ساعت روغن را بر روی موهای خود بگذارید.

جمع بندی

روغن کنجد با داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و ضد باکتریایی، از چندین طریق به پوست شما کمک می کند. این امر به ویژه برای پوست های مستعد آکنه مفید است. خاصیت ضد التهابی روغن کنجد می تواند به کاهش کلسترول و فشار خون کمک کند.

هشدار جدی: مقالاتی که در آنچه منتشر می شوند صرفا جهت آگاهی شما و آموزش در مورد موضوع مربوطه می باشد و در صورت بروز مشکل نباید به عنوان مرجع تصمیم گیری شما در نظر گرفته شود و مراجعه به پزشک متخصص الزامی می باشد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *