تغذیهمواد غذایی

آیا مصرف شکلات تیره می تواند به بهبود سلامتی کمک کند

شکلات تیره حاوی مواد مغذی مفید است که می تواند بر سلامتی فرد تاثیر مثبت داشته باشد.  این محصول خوراکی تهیه شده از بذر درخت کاکائو، یکی از بهترین منابع آنتی اکسیدانی موجود در کره زمین است. مطالعات نشان می دهد که شکلات تیره می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهد. در این آنچه 7 خاصیت شکلات تیره را که  توسط پژوهشگران تایید شده است را بررسی می کنیم.

بسیار مغذی است

شکلات تیره و با کیفیت، یک محصول کاملاً مغذی است. این ماده حاوی مقادیری از فیبر محلول و همچنین حاوی مواد معدنی بسیاری است. 100 گرم شکلات تیره با 70 تا 85 درصد کاکائو شامل موارد زیر است:

  • 11 گرم فیبر
  • 67 درصد از آهن مورد نیاز روزانه شما را تامین می کند
  • 58 درصد از منیزیم مورد نیاز روزانه شما را تامین می کند
  • 89 درصد از مس مورد نیاز روزانه شما را تامین می کند
  • 98 درصد از منگنز مورد نیاز روزانه شما را تامین می کند

همچنین دارای مقدار زیادی پتاسیم، فسفر، روی و سلنیوم است. البته 100 گرم  مقدار نسبتاً زیادی برای مصرف روزانه است و در حالت عادی نباید به صورت روزانه این مقدار مصرف شود. تمام این مواد مغذی دارای 600 کالری و مقادیری قند هستند. در شکلات، چربی ها اکثرا اشباع و اشباع  نشده monounsaturated هستند و مقادیر کمی چربی اشباع نشده  polyunsaturated نیز وجود دارد. شکلات همچنین حاوی محرک هایی مانند کافئین و تئوبرومین است، اما بعید به نظر می رسد شما را در شب بیدار نگه دارد، زیرا مقدار کافئین آن در مقایسه با قهوه بسیار کمتر است.

منبعی قدرتمند از آنتی اکسیدان ها است

ORAC مخفف “اندازه گیری فعالیت آنتی اکسیدانی مواد غذایی” است و فعالیت آنتی اکسیدانی مواد غذایی را اندازه گیری می کند. شکلات تیره حاوی ترکیبات ارگانیک فعال می باشد که از نظر بیولوژیکی فعال هستند و به عنوان آنتی اکسیدان عمل می کنند و شامل پلی فنول ها، فلاوانول ها و کاتچین ها هستند. نتایج یک مطالعه نشان می دهد که کاکائو و شکلات تیره فعالیت آنتی اکسیدانی(پلی فنول و فلاوانول) بیشتری نسبت به سایر میوه های مورد استفاده در این آزمایش مثل زغال اخته و انواع توت ها داشتند.

جریان خون را بهبود می بخشد و  فشار خون را پایین می آورد

فلاوانولهای موجود در شکلات تیره می توانند اندوتلیوم پوشش شریانها را تحریک کنند تا اکسید نیتریک (NO)تولید کنند. یكی از وظایف اکسید نیتریک ارسال سیگنال به شریان ها برای استراحت است كه باعث كاهش مقاومت به جریان خون می شود و بنابراین فشار خون را كاهش می دهد. بسیاری از مطالعات کنترل شده، نشان می دهند که کاکائو و شکلات تیره می توانند جریان خون و فشار خون را کاهش دهند، اگرچه تاثیر آن معمولاً خفیف است.

HDL را بالا می برد و LDL را از اکسیداسیون محافظت می کند

مصرف شکلات تیره می تواند میزان عوامل خطرزای بیماری های قلبی را کاهش دهد. در یک مطالعه کنترل شده ، پودر کاکائو به طور قابل توجهی کلسترول LDL اکسیده شده در مردان را کاهش، میزان HDL را افزایش و همچنین LDL کل را برای کسانی که کلسترول بالا داشتند کاهش داد. LDL اکسید شده یعنی زمانیکه LDL (کلسترول “بد”) با رادیکال های آزاد واکنش می دهد که باعث می شود، LDL به خودی خود واکنش پذیر و قادر به آسیب رساندن به بافت های دیگر مانند پوشش شریان ها در قلب شود. کاکائو، حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان قدرتمند است که آن را وارد جریان خون کرده و از لیپوپروتئین ها در برابر آسیب اکسیداتیو محافظت می کند. شکلات تیره نیز می تواند مقاومت به انسولین را کاهش دهد، که خود یکی دیگر از عوامل شایع در بروز بسیاری از بیماری ها مانند بیماری های قلبی و دیابت است.

می تواند خطر بروز بیماری قلبی را کاهش دهد

به نظر می رسد ترکیبات موجود در شکلات تیره، اکسیداسیون LDL را بسیار کاهش دهند. در دراز مدت، باعث می شود که کلسترول بسیار کمتری در عروق قرار بگیرد و در نتیجه خطر ابتلا به بیماری قلبی کاهش می یابد. در چندین مطالعه صورت گرفته، در طولانی مدت ، نتایج نسبتاً چشمگیری مشاهده شد. در یک مطالعه که به مدت 15 سال بر روی 470 مرد سالخورده انجام گرفت، کاکائو خطر مرگ ناشی از بیماری های قلبی را به میزان 50 درصد کاهش داد. در یک مطالعه دیگر نتایج نشان داد که خوردن شکلات به میزان دو یا چند بار در هفته، خطر ابتلا به پلاک کلسیفیکاسیون در عروق را 32 درصد کاهش داد. خوردن شکلات کمتر از آن مقدار، تاثیر مثبتی نداشت. نتایج یک مطالعه نشان داد که خوردن شکلات تیره بیش از 5 بار در هفته خطر ابتلا به بیماری های قلبی را تا 57 درصد کاهش داد. با این حال هنوز مطالعات بیشتری مورد نیاز است.

می تواند از پوست شما در برابر خورشید محافظت کند

ترکیبات فعال زیستی موجود در شکلات تیره نیز می تواند برای پوست شما فوق العاده باشد. فلاونول ها می توانند از پوست شما در برابر آفتاب محافظت کنند، جریان خون به پوست را افزایش داده و تراکم و آبرسانی پوست را افزایش دهند. حداقل دوز اریتمی (MED)، کمترین مقدار مورد نیاز پرتوهای UVB برای ایجاد قرمزی در پوست پس 24 ساعت در معرض نور قرار گرفتن است. در یک مطالعه که بر روی 30 نفر انجام گرفت،میزان MED پس از مصرف شکلات تیره در فلاوانولها به مدت 12 هفته، بیش از دو برابر افزایش یافت.

می تواند عملکرد مغز را بهبود ببخشد

شکلات تیره می تواند عملکرد مغز شما را بهبود ببخشد. نتایج یک مطالعه که بر روی داوطلبان سالم انجام گرفت، نشان داد که خوردن کاکائو با فلاوانول بالا به مدت پنج روز، سبب افزایش و بهبود جریان خون به مغز شد. کاکائو همچنین می تواند عملکرد شناختی را در افراد مسن مبتلا به نقص روانی به طور قابل توجهی بهبود ببخشد. علاوه بر این، کاکائو حاوی مواد محرکی مانند کافئین و تئوبرومین است که ممکن است،  بهبود عملکرد مغز برای کوتاه مدت، ناشی از آنها باشد.

هشدار جدی: مقالاتی که در آنچه منتشر می شوند صرفا جهت افزایش آگاهی شما و آموزش در مورد موضوع مربوطه می باشد و در صورت بروز مشکل نباید به عنوان مرجع تصمیم گیری شما در نظر گرفته شود و مراجعه به پزشک متخصص الزامی می باشد

برچسب ها

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن